PELIONGELMAT

0

​​​Erilaiset nettipelit, samoin kuin pelikonsoleilla pelaaminen, on mielenkiintoista ja viihdyttävää ajanvietettä, ja voi tuoda monen nuoren elämään iloa. Netissä pelattavista peleistä voi saada jännitystä, haasteita, onnistumisen kokemuksia ja myös kavereita, sillä monia pelejä pelataan yhdessä. Joskus pelaaminen ja netin käyttö voi kuitenkin viedä suuren palan päivästä, eikä aikaa tai energiaa enää riitä muuhun. Tällöin nuorelle on saattanut syntyä pelaamisesta tai netin käytöstä riippuvuus. Usein vanhemmilla saattaa olla huoli nuorten pelaamisesta ja vanhemmat voivat miettiä, mikä on kohtuullista pelaamista. Yleisen suosituksen mukaan kouluikäiset saisivat käyttää enintään kaksi tuntia tv:n, tietokoneen ja mobiililaitteen parissa.

Huom! Lain mukaan kaikki rahapelaaminen on suomessa kielletty alle 18-vuotiailta.

HAITTOJA JA OIREITA
Liialliseen pelaamiseen ja netissä olemiseen liittyy haittoja. Ne voivat heijastua fyysisinä oireina kuten väsymyksenä ja unettomuutena. Nuori saattaa pelata pitkälle yöhön, jonka jälkeen kouluun lähteminen on vaikeaa. Pitkäaikainen unenpuute voi myös altistaa nuorta masennukselle. Muita oireita ovat silmien väsyminen ja ranne-, kyynärpää-, selkä- tai niskaoireet. Liiallinen netinkäyttö ja pelaaminen voi vaikuttaa myös nuoren sosiaalisuuteen, kun nuori eristäytyy pelien maailmaan ja aikaa ei jää perheelle tai kavereille. Riitely ajankäytöstä saattaa myös kärjistyä ja koulunkäynti ja vuorokausirytmi kärsiä.

Pelaaminen tai surffailu tuottaa voimakasta mielihyvää, jolloin pelaamiseen tai surffailuun jää helposti kiinni. Liiallisen pelaamisen voi huomata muun muassa siitä, että ajantaju katoaa pelatessa pitkiksi ajoiksi, on tarve pelata aina yhä enemmän, pelien ulkopuoliset kaverit ja harrastukset jäävät pois, aikaa ei ole enää perheelle tai koululle, pelaaminen aiheuttaa syyllisyyden tunteita ja huomaa valehtelevansa pelaamisesta. Viimeistään silloin, jos pelaaminen tai netinkäyttö tuntuu itsestä liialliselta, on syytä miettiä omaa pelaamista.

Liiallinen nettisurffailu tai pelaaminen voi toimia myös keinona purkaa tai paeta muita ongelmia. Nuoren elämään liittyvät muut asiat, kuten yksinäisyys, kiusaaminen tai ongelmat koulussa tai perheessä voivat olla pelaamisen taustalla. Nuori voi hakea lohtua pelaamisesta ja paeta mielipahaa aiheuttavaa tilannetta peleihin.

RAHAPELAAMINEN
Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jonka voittona tai tappiona on rahaa tai jotain rahan arvoista. Rahapelaamisella tarkoitetaan usein nykyään nettipokeria, mutta rahapelaamista ovat niin kolikkopelit, perinteinen lotto kuin raaputusarvatkin.

Monista nuorista rahapelaaminen on kiinnostavaa ja monet pelaavat, vaikka eivät täyttäisikään rahapeleille säädettyä 18-vuoden ikärajaa. Rahapelaaminen kiinnostaa erityisesti poikia. Pelaaminen on jännittävää ja kiinnostavaa, ja myös kiellettyä alaikäisiltä, mikä tekee pelaamisesta entistä houkuttelevampaa. Monille nuorille juuri rahapelaaminen on se, joka antaa heille mahdollisuuden kokeilla sekä omia että nuorelle asetettuja rajoja. Nuoresta saattaa tuntua hieman aikuisemmalta, kun voi kokeilla onneaan rahapelissä. Rahapelaamisella saatetaankin hakea omaan elämään muiden hyväksyntää, sosiaalisia tapahtumia, viihtymistä, rentoutumista, hetken taukoa arjesta, jännitystä tai mahdollisen voiton tuomaa onnea. Pelaaminen voi toimia myös keinona purkaa tai paeta muita ongelmia. Nuoren elämään liittyvät muut asiat, kuten yksinäisyys, kiusaaminen tai ongelmat koulussa tai perheessä voivat olla pelaamisen taustalla. Joskus nuori pelaa unohtaakseen aiemmat pelitappiot.

Nuoret saattavat pelata rahapelejä, vaikka heillä ei olisi itse asiassa varaa siihen. Nuorilla on usein vääristyneitä käsityksiä ja luuloja rahapelien toiminnasta, todennäköisyyksistä ja onnesta. Pelaamisen logiikka menee kuitenkin aina siten, että vaikka pelissä välillä voittaa, niin pelin ylläpitäjä on se, jonka pussiin voitto varmuudella jää. Liian usein rahapelaaja uskoo, että hänestä voi tulla harjoittelemalla pokeriautomaatin herra, vaikka todellisuudessa voittaminen automaatista perustuu puhtaaseen sattumaan ja onneen.

Pelaaminen ja satunnaiset voitot tuottavat voimakasta mielihyvää, jolloin pelaamiseen jää helposti kiinni. Usein vanhemmilla saattaa olla huoli nuorten pelaamisesta. Nuorten rahapelaaminen voi kehittyä aikuisia nopeammin ongelmaksi.

Category: asked July 5, 2022