Met kinderen praten over het internet: het perspectief van een kind

0

Door André Lameiras en eerder verschenen op WeLiveSecurity.
Met kinderen en tieners praten is niet altijd eenvoudig – we zijn allemaal wel tieners geweest, toch? Toen ik voor het eerst Xavier benaderde, hij is 14, om met hem te praten over hoe hij omgaat met de online wereld, was ik bang dat hij me zou zien als weer een volwassene die zijn schermtijd zou proberen te beperken. Daar kwam nog eens bovenop dat ik hem moest uitleggen dat zijn ideeen in een blogpost gebruikt zou worden voor de Wereldwijde Dag van de Ouders en de Dag van de kinderen, ook al weten we allemaal dat een 14-jarige geen kind meer is.

Dat was allemaal echter geen probleem. Via een video oproep legde ik Xavier uit dat dit interview bedoeld was als een soort conversatiestarter voor ouders en hun kinderen over hoe ze het internet veilig kunnen gebruiken. Zie het als een startpunt voor een conversatie die heel vaak discussie veroorzaakte – als het al geen argumentaties worden – tussen ouders en hun kinderen.

Is de online wereld deel van de echte wereld?
Ook al is hij nog maar 14, toch heeft Xavier al in verschillende landen gewoond. Geboren in Brazilie, verhuisde hij naar Mozambique, vervolgens naar Portugal en leeft hij vandaag in Frankrijk. Dat verklaart waarom Xavier, als zijn medestudenten misschien enkel 2 verschillende scholen gezien hebben, al heel wat verschillende opleidingssystemen en evenveel verschillende talen gezien heeft. Maar boven alles heeft hij ook kinderen in al die verschillende plaatsen leren kennen. Hij heeft enkele vrienden gemaakt op alle plekken waar hij gewoond heeft.

Vandaar dat Xavier zegt dat sociale media platformen voor hem de enige manier is om in contact te blijven met zijn vrienden die verschillende duizenden kilometers ver verwijderd zijn. Soms communiceert hij ook zo met zijn huidige klasgenootjes. “Ik gebruik WhatsApp, direct boodschappen op TikTok en ook Discord. Ik ben echt een verlegen iemand. Ik ben geen goede berichtverstuurder en gebruik liever video oproepen,” zegt hij.

GERELATEERDE ARTIKELS: 3 dingen die kinderen moeten weten voor ze op sociale media gaan

“Denk je dat online leven het echte leven is?” vraag ik. “Ja, het is deel van mijn leven. Ik ben er ook meer de persoon die ik echt ben”, geeft hij toe. Offline, ondertussen, zegt hij dat hij soms bang is van wat anderen over hem denken. “Ik weet niet waarom ik niet meer mezelf ben. Ik werk daar een beetje naar toe.”

Een plek van (zelf-)ontdekking
Toen de lockdowns door de pandemie begonnen, moest iedereen er plots aan wennen dat ze fysisch gescheiden werden van hun vrienden en klasgenoten. Thuisonderwijs veranderde het leven van vele kinderen. Niet enkel omdat een laptop een dagelijkse noodzaak werd (en niet toegankelijk was voor iedereen). Voor de gelukkigen werd de tijd doorgebracht voor een scherm een klein probleem omdat zowel klassen, schoolwerk en ontspanning gelimiteerd werden tot enkele vierkante meter. Voor ouders was dit zowel een geschenk als een nachtmerrie.

Voor kinderen, en dan vooral voor tieners zoals Xavier, werd het misschien een stil momentje van zelfontdekking. “Omdat ik gewoon thuis bleef, speelde ik tijdens mijn vrije tijd heel wat video games en keek ik naar TV series. Oook al lijkt het enorm erg, toch heeft me dat wel geholpen. Het leerde me iets meer over mezelf en mijn persoonlijkheid. Terwijl ik in ‘online modus’ zat, deed ik ervaring op en kon ik nieuwe dingen ontdekken”.

Bijvoorbeeld, zo vervolgt Xavier “hielp het me om geinteresseerd te raken in anime, stripverhalen, manga, boeken en video games die ik niet kende … Daarvoor hield ik van de muziek die ik op de radio hoorde, maar toen ik zelf online naar muziek begon te zoeken, ontdekte ik dat ik van muziek hield zoals bijv. Koreaanse pop”.

Voor Xavier, waarbij deze realiteit werd waar al die inhoud online terug te vinden was, waar “zelfs onze idolen online zijn”, is iets wat ouders misschien niet begrijpen. Ze vergeten, zo merkt hij op, dat zij “televisie en magazines hadden, en dat dit nu allemaal op het internet zit”.

Kinderen van alle generaties, zo legt Xavier uit, “zijn gewoon nieuwsgierig en willen nieuwe dingen ontdekken”, ook al is hij zich bewust van de risico’s die internet voor kinderen heeft. “Tenzij het onveilig of niet aangepast is voor hun leeftijd, zouden ouders er beter aan doen hun kinderen de online wereld te laten verkennen met vertrouwen en ‘zichzelf te ontdekken’, maar dan liefst met wat supervisie. Ouders denken misschien dat bepaalde dingen shockerend zijn, omdat het iets is waar zij niet aan gewoon zijn, zoals gescheurde jeans of grote laarzen. Het is vrijheid van meningsuiting. Mensen zouden zichzelf moeten kunnen uiten.”

Category: asked November 12, 2022

2 Answers

0
Veel mensen houden van online spelletjes en ik ben geen uitzondering. Door de link https://nlcasinospot.nl/gratis-gokkasten-online/legacy-of-the-wild-playtech/ te volgen kon ik ontdekken hoe je geld kunt verdienen door alleen maar online spelletjes te spelen. Je kunt zelfs om te spelen zonder registratie en samen met je vrienden veel goede emoties uit de spellen halen.
0
Spam about gambling